Fler fotgängare omkommer i trafiken

Postat den

Undrar vad det kommer sig? Det står i artikeln att många av dom allvarligaste olyckorna sker på övergångsställen och i korsningar med gång- och cykelvägar, min kvalificerade gissning efter att ha tillbringat mycket tid i trafiken är att folk inte ser sig för.

Det ser man varje dag när man är ute och kör, folk som bara utan minsta förvarning fullkomligt kastar sig ut i gatan framför trafiken utan att se sig för. Dom ger inte ens bilisten en rimlig chans att reagera, än mindre att hinna bromsa och stanna.


Det står vidare i artikeln att övergångsställen och korsningar med oskyddade trafikanter kan verka skenbart säkra. Zebralagen är en vansinnig lag som bäddar för just detta. Helt plötsligt tror många människor att man inte behöver visa om man ska gå över gatan, det ska bilisten veta eftersom vi bilister kan läsa tankar.


Jag erkänner att många bilister slarvar och inte stannar ens om dom skulle hinna och om fotgängaren gör allt rätt, dvs om man ger bilisten en ärlig chans. Det är fel agerat av bilisten, men samtidigt finns det något som heter självbevarelsedrift, vilket betyder att även om det är bilisten som gör fel så är det fotgängaren som råkar illa ut och kanske blir skadad för livet eller till och med dör.

Även om jag kommer från höger med min lilla bil och har rätten på min sida, så kör inte jag ut mitt framför den stora lastbilen som kommer från vänster och som ska stanna men inte gör det. Jag vill nämligen fortsätta leva lite till. Jag sväljer det att jag får vänta lite extra då, jag tjänar ju ändå på det.


Det rimligaste vore att den som har lättast att stanna gör det och lämnar företräde för dom som har svårare att stanna. Då skulle trafiken flyta allra bäst och om alla agerade och tänkte så skulle även olyckorna minska. Tåg – Båt – Lastbil/Buss/Bil – Cyklist – Fotgängare.

Under årets sju första månader har 28 fotgängare omkommit i trafiken.

Om Lokförardagar

Jag skriver om vad som händer och sker på mina pass som lokförare hos Götalandståg i Göteborg + en del allmänt om kollektivtrafik.

Ett svar

  1. En liten OT kommentar men som handlar om bloggen. Skulle du kunna göra så att det inte visas så många inlägg per sida? Går väldigt segt att ladda och webbläsaren hänger sig även ett tag under laddningen för att sen vakna till igen.
    Annars en väldigt intressant blogg! =)